Poziv na besplatnu radionicu - Suosjećajni um - biti siguran u nesigurnom svijetu

U okviru 11. Tjedna psihologije pozivamo Vas na predstavljanje nove psihoterapije u Hrvatskoj – terapije usredotočene na suosjećajnost (Compassion Focused Therapy).

Zbog čega nam je u ovom nepredvidivom i često kaotičnom svijetu, koji nismo birali, potrebna suosjećajnost? I kako je uopće definiramo?

Začetnik terapije usredotočene na suosjećajnost prof. Paul Gilbert, prakticirajući KBT prije tridesetak godina, zamijetio je da značajne prepreke u ozdravljenju predstavljaju velika samokritičnost, nedostatak razumijevanja za vlastiti problem i pomanjkanje ohrabrujućeg i toplog odnosa prema sebi. Zapitao se – kako da živimo u ovom nepredvidivom svijetu, ako ne možemo njegovati i osnaživati naš najbitniji resurs – nas same?

Često se okrivljujemo za posljedice događaja na koje nismo mogli utjecati i koje nismo birali. Sadašnju anksioznost, depresivnost i druge probleme ne uspijevamo povezati s našom ljudskom prirodom i životnim događajima. Usto nismo svjesni kako radi naš mozak i na koji način ga je evolucija učinila «zeznutim». Zašto smo mi sisavci specifični, a nama ljudima tako važan osjećaj privrženosti, pripadanja i prihvaćanja? Kako smo socijalni «iznutra»? Zašto se bojimo života bez «unutarnjeg kritičara»?

Kako brižno njegovati sebe, postati dovoljno «snažan, hrabar, mudar i posvećen vlastitoj dobrobiti», kako bismo se mogli otvarati (brojnim) životnim izazovima i tražiti rješenja, tj. kako izgraditi «suosjećajni um», zadatak je ove psihoterapije.

Ovo što smo sada tek je jedna verzija nas. Kako nam suosjećajnost može pomoći da gradimo verziju sebe koju želimo vidjeti u svijetu?

Teorijsko-praktična radionica održat će se u četvrtak 22. veljače od 18-20h u prostorijama privatne psihološke prakse «KBT opcija» u Novakovoj 10 u Zagrebu. Ulaz je slobodan.

Prijave su obvezne. Prijaviti se možete na ovom linku

Radionicu će održati dipl. psih. Petra Malešević, psiholog-psihoterapeut, prvi psihoterapeut u Republici Hrvatskoj sa završenim formalnim obrazovanjem iz terapije usredotočene na suosjećanje. 2017.g. završila je poseban program u organizaciji University of Derby u Ujedinjenom Kraljevstvu, kod glavnog predavača i voditelja radionica, samog prof. Paula Gilberta.

O terapiji usredotočenoj na suosjećajnost (CFT – compassion focused therapy)

Suosjećajnost se u terapiji usredotočenoj na suosjećajnost definira kao «osjetljivost na patnju uz motivaciju umanjiti ili otkloniti patnju te je prevenirati». Značajan aspekt ovakve definicije suosjećajnosti je njezin drugi, «aktivan» dio koji pretpostavlja aktivno rješavanje problema i rad na promjeni. Upravo ovaj drugi, aktivni dio suosjećajnosti često biva izostavljen iz kolokvijalnih i osobnih značenja suosjećajnosti. Cilj terapije je izgradnja «suosjećajnog uma» koji zamjećuje, osjeća, razumije vlastitu i tuđu patnju, bez osuđivanja i uz potrebnu toleranciju na neugodne osjećaje, sa željom za dobrobiti, kako bi mogao poduzeti potrebne korake koji vode ka otklanjanju patnje i izgradnji poželjnog života.

Ovakvo razumijevanje suosjećajnosti podrazumijeva integraciju koncepta ne samo u vlastiti život klijenta i psihoterapeuta već i u društvene aspekte života kao što su: zdravstvo, obrazovanje, radni i poslovni život, kazneni sustav. U svijetu opterećenom sukobima, nasiljem, velikim ekonomskim razlikama, nedostatkom pravednosti i tolerancije, uz veliku opterećenost i sveprisutni perfekcionizam, ovako definirana suosjećajnost te rad na njenoj izgradnji i primjeni uz znanstvenu podloženost, predstavljaju kvalitetnu priliku za izgradnju boljeg i održivog svijeta.

Terapija usredotočena na suosjećajnost integrira znanja iz bihevioralne, evolucijske, biološke i kognitivne psihologije, radova J. Bowlbyja, neuroznanosti, psihoanalize, rogerijanske psihoterapije, istočnih filozofija i vlastitih novih saznanja, a razvila se iz rada s klijentima s visokim osjećajem srama i samokritičnosti unutar 3. vala bihevioralno-kognitivnih terapija. U posljednjih tridesetak godina pokazala je vrlo dobre rezultate u radu s klijentima s različitim poteškoćama.

Više o Petri Malešević

Petra Malešević, dipl. psiholog, psiholog-psihoterapeut, rođena je u Zagrebu 1973.g. gdje je završila XVI. jezičnu gimnaziju. 2001.g. završila je magistarski studij psihologije na Karlovu Sveučilištu u Pragu.

Od 2011.g. nalazi se u edukaciji iz bihevioralno-kognitivnih psihoterapija te je trenutno u završnoj fazi edukacije. Član je Psihološke komore RH i Hrvatskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije.

2016.g. završila je iskustveni i trenerski stupanj autogenog treninga po metodi Milenka Vlajkova.

Široko područje njena interesa predstavljaju terapije iz 3. vala kognitivno-bihevioralnih terapija. 2014.g. pohađala je stručnu edukaciju iz «Mindfulnessa baziranog na programu kognitivne terapije usredotočene svjesnosti» u Hrvatskom udruženju za bihevioralno-kognitivne terapije. U studenom 2016.g. educirala se iz terapije prihvaćanjem i posvećenošću (Acceptance and Commitment Therapy).

2017.g. završila je postdiplomsku dodatnu psihoterapeutsku edukaciju iz terapije usredotočene na suosjećanje (Compassion Focused Therapy) u organizaciji University of Derby u Ujedinjenom Kraljevstvu, kod samog začetnika ove psihoterapije prof. Paula Gilberta.

Njeno radno iskustvo obuhvaća psihološko savjetovanje i psihoterapeutski rad s odraslim osobama i mladeži. S privatnom praksom «KBT opcija» surađuje kao stručni suradnik za područje kognitivno-bihevioralne terapije te terapije usredotočene na suosjećanje.