knjiga-zivotolovkaŽivotolovka je poetičan i iskren zapis o osjećajima, njihovim izvorima i interpretacijama, u kojoj se može prepoznati svatko tko je u nekoj fazi svog života pokleknuo pod teretom loših misli. Umjesto da na depresivnu fazu gledamo kao na prokletstvo koje nas je zadesilo, možemo je shvatiti kao šansu za novi početak – kao ulaznicu za proces preobrazbe.

Takav stav Roberta Berci iskoristila je kao polaznu točku za izlazak iz depresije koji je opisala u svojoj knjizi odvikavanja od ovisnosti o negativnim mislima. Korak po korak, kako kaže, jer sporost je nužna želimo li temeljito preorati svoje polje tuge.
Kako bi Robertin tekst bio što primjenjiviji i korisniji čitateljima, svojim savjetima i uputama upotpunila ga je psihologinja Dragica Barbarić, autorica priručnika Pobijedite depresiju kognitivno-bihevioralnim tehnikama, koja u Robertinim intuitivnim rješenjima prepoznaje pristupe dokazano najdjelotvornijih tehnika i pristupa u psihoterapiji.

Na taj način nastala je jedinstvena knjiga u kojoj dijalog između klijenta i psihoterapeuta čitatelja usmjerava prema pozitivnim rješenjima i izlazu iz spirale negativnih misli, nudeći mu pritom razumijevanje, utjehu i podršku. Jer, kako kaže Dragica Barbarić, slične ispovijedi i iskustva drugih mogu potaknuti suosjećanje i empatiju te uvjeriti ljude da nisu sami u svojim krizama. Liječnicima pak iskustva oboljelih mogu pomoći da ih bolje upoznaju, razumiju i daju im podršku u svakodnevnim zajedničkim bitkama.
„Kako ne biste pomislili da vas želim zadojiti umjetnom ‘pozitivnošću’ po svaku cijenu i u svim mogućim i nemogućim situacijama, reći ću da imate pravo biti nezadovoljni, tužni, melankolični, ogorčeni, ukratko – svakakvi, ali u onim fazama kada samima sebi postanete neželjen gost, možda je vrijeme za početak tihe preobrazbe“ – predlaže Roberta Berci.

KUPITE KNJIGU